100 jaar Apotheek Barentsen - Deel 4 - De toekomstige generatie

samenwerken aan een gezonde toekomst

Als er een apothekersfamilie tot de verbeelding spreekt, dan is het de Pharmium familie. Een vernieuwende samenwerking van apothekers voor betere zorg. Deze generatie apothekers onderscheiden zich met hun nieuwe kijk op zorg en zijn toekomstgericht. Ze zijn zelfstandig, werken persoonlijk en zijn betrokken bij de patiënt. De vierde generatie, de toekomstige generatie apothekers!

De vierde generatie apothekers

De vierde generatie apothekers

Als Jouke de Jong, Michel Pais en Adriaan Barentsen in 2011 een Pilloze apotheek en het Farmaceutisch Expertise Centrum beginnen kunnen ze nog niet bevroeden dat dit het begin wordt van een zelfstandige groep apotheken: Pharmium Apothekers. In een traditionele apotheek lopen het logistieke proces en het zorgproces door elkaar heen.

Pharmium Apothekers hebben het logistieke proces gescheiden en gebundeld in een nieuw logistiek centrum. Hierdoor kunnen de apothekersassistenten in de zorgapotheken zich focussen op voorlichting en begeleiden van patiënten. Een slimme en eigentijdse werkwijze en een nationale primeur.

Na acht jaar bestaat Pharmium uit 5 apotheken, 4 apotheek servicepunten, en een distributiecentrum, 9 apothekers, 59 apothekersassistenten, 15 algemeen ondersteunende medewerkers en 8 bezorgers die jaarlijks op deskundige manier aan zo’n 38.000 cliënten genees- en of medische hulpmiddelen verstrekken.

'Met slimme organisatie innovatie is Pharmium Apothekers klaar voor een nieuwe kijk op zorg.'

Pharmium Apotheek Barentsen

De tweede generatie Barentsen legt zich toe op logistiek en verhuist naar De Vogelzang naast een huisartsengroepspraktijk, één van de eerste in Nederland.

Huidige nestor van Pharmium, Jacob Hulst, is sinds 1983 beherend apotheker en Adriaan Barentsen werkt er sinds 1998.

Schermafbeelding 2020-09-08 om 10.52.05

Pharmium Apotheek de Dragt

Eind jaren zeventig richt Ferdie Stutterheim in winkelcentrum de Drait Apotheek Stutterheim op. De apotheek wordt in 2003 door Michel Pais overgenomen en omgedoopt tot Apotheek de Dragt.

Pharmium Apotheek de Wiken

In 1984 ziet Apotheek de Wiken het levenslicht. Opgericht door Arie Broekema en in 1996 ondersteund door apotheker Ellen Oosterhuis. In 2003 wordt de apotheek overgenomen door Yashmin en Jouke de Jong. Zij zijn mede initiatiefnemers voor het opzetten van Medisch Centrum de Poort en leggen de basis voor de huidige samenwerking met apotheekhoudende huisartsen in de regio. Sinds 2009 is apotheker Sjoukje Wagenaar het team komen versterken.

Schermafbeelding 2020-09-08 om 10.52.34

Pharmium Apotheek Sûnenz

Apotheek Sûnenz is een farmaceutisch expertise centrum voor kwetsbare ouderen en is onderdeel van het Anderhalvelijnscentrum Sûnenz, dat de Pharmium Apothekers samen met ZuidOost- Zorg en de Friese zorgverzekeraar hebben opgezet.

Logistiek centrum

Apotheek Sûnenz is een farmaceutisch expertise centrum voor kwetsbare ouderen en is onderdeel van het Anderhalvelijnscentrum Sûnenz, dat de Pharmium Apothekers samen met ZuidOost- Zorg en de Friese zorgverzekeraar hebben opgezet.

Ook alle herhaalrecepten van de apotheken of huisartsen worden hier verwerkt. In het logistiek centrum zit ook contact en support. Zij zijn de hele dag bereikbaar om vragen te beantwoorden.

Schermafbeelding 2020-09-08 om 10.50.11

'Zo kunnen wij betere en persoonlijke zorg leveren.'

Schermafbeelding 2020-09-23 om 12.14.05

Medicijnrollen

Niet iedereen is meer in staat om medicijnen op de juiste tijd of manier in te nemen. Door de medicijnen in een medicijnrol te verpakken, heeft de patiënt meer overzicht en is de kans op vergissen minimaal. Apothekers Claudia Atmai, Yashmin de Jong en Corine Rollema zijn hierin gespecialiseerd.

Medicijnstraat

Vanwege de crisis hebben Pharmium apothekers bij het logistiek centrum een ‘Drive-in Apotheek’ geopend. Deze medicijnstraat biedt aan de patiënten de mogelijkheid om in hun auto (fiets kan ook) langs een loket te rijden. Achter het loket, in een beveiligde omgeving, zit een apotheekmedewerker die op RIVM-verantwoorde wijze de aangevraagde medicatie ‘overhandigt’ aan de patiënt.

Innovatie prijs

Pharmium apothekers waren genomineerd voor de Ondernemersprijs Drachten/Smallingerland. De vakjury zei: ‘Van een sterk traditionele organisatie naar een business die klaar is voor de toekomst. Hoe? Door als groep de logistieke en administratieve processen te bundelen en zo tijd creëren om de patiënt weer centraal te stellen. Met aandacht en goede voorlichting.'

Dit is het laatste artikel over 100 jaar Apotheek Barentsen, we gaan op naar de volgende 100 jaar. We gaan straks per kwartaal verder met een serie artikelen over preventie. Over wat u zelf kunt doen op het gebied van voeding, beweging, ontspanning, bioritme (slapen), sociale contacten en zingeving. Dan telkens met een nieuwe quiz ‘Pak-Je-Remedie’. Laten we hopen dat er spoedig een vaccin tegen COVID19 ontwikkeld zal worden.

Wat is het ultieme medicijn?

Voor Apotheek Barentsen is het ultieme medicijn om 100 jaar te worden, door positief te anticiperen op veranderende omstandigheden. Als je beseft dat de wereld steeds groter wordt, zul je moeten leren om verder te kijken en je blijven ontwikkelen.

Zoekt raad voor ’t kwaad eer ‘t verder gaat.

Zo zorgen we goed voor elkaar.

‘Niet de medicijnen maar de klant staat bij ons centraal.’

Speel mee met de quiz ‘Per Medicijn Wijzer’

100 jaar Apotheek Barentsen... Hoeveel weet jij hierover? Met het beantwoorden van de vragen in de quiz maak je kans op mooie prijzen.

Eerste prijs is een gloednieuwe tablet. Tweede prijs is een originele handbeschilderde apothekerspot. Derde prijs is het boek ‘Hoe word je 100?’.

prijzen-06

1e prijs

prijzen-08

2e prijs

prijzen-07

3e prijs