100 jaar Apotheek Barentsen - Deel 3 - De derde generatie

Geneesmiddelen zorg

In 2020 bestaat apotheek Barentsen 100 jaar. In vier artikelen worden vier generaties belicht. Het had niet veel gescheeld of er was geen derde generatie Barentsen geweest. Toen G.I. Barentsen-Klei (tweede generatie) een geplande galblaas operatie niet vertrouwde heeft ze de net geïntroduceerde Predictor zwangerschapstest voor thuisgebruik geprobeerd.

Adriaan R.W. Barentsen, de derde generatie Periode 1998 - heden

Adriaan R.W. Barentsen, de derde generatie

De Predictortest had veel weg van een klein laboratorium. Een paar druppels ochtend urine met gedestilleerd water in een reageerbuis met reageervloeistof doen, dan goed schudden en twee uur trillingsvrij wegzetten. Met een spiegeltje onder de reageerbuis kon je vervolgens de uitslag zien. Het had iets magisch. Het was voor die tijd een klein technisch- en medisch wonder dat in plaats van een ‘gezwel’ de derde generatie Barentsen via een keizersnede ter wereld kwam.

Nieuwe trends

Intussen is de wereld anders dan 100 jaar terug. Het is nu de tijd van globalisering en digitalisering. In Drachten ligt de focus op kennis en innovatie met een internationaal werkend ecosysteem van samenwerkende hightech bedrijven.

‘ Ik zie mijzelf als een creatieve, innovatieve zorgverlener ‘

Mensgericht werken

Een andere trend in deze tijd is de vergrijzing. De levensverwachting neemt toe en de overheid komt met maatregelen om de zorguitgaven in te dammen. ‘Ik ben ondernemer en zorgverlener met voor mij de nadruk op het laatste’ zegt Adriaan Barentsen.

‘Het is paradoxaal.’ Wat je wilt is mensen beter maken en inspireren gezond te leven maar vanuit de overheid wordt steeds meer aangestuurd op marktwerking en bezuinigingen. Maar wij hebben te maken met ondernemersrisico, het verstrijken van vervaldata en de administratieve lasten van zorgverzekeraars’.

Nieuwe medicatie

Ook bij de medicijnen is er sinds honderd jaar veel veranderd. Maakte de eerste generatie nog het merendeel van de medicijnen zelf op basis van plantaardige, dierlijke en minerale ingrediënten. Bij de tweede generatie werden veel van de medicijnen door isolatie van de zuivere werkzame bestanddelen uit planten door de farmaceutische industrie gemaakt. Vandaag de dag worden ook geneesmiddelen specifiek ontwikkeld.

Een apotheek is teamwerk

‘Een goede apotheek run je met goed personeel’. Bij apotheek Barentsen kunnen de assistentes zich continu blijven ontwikkelen. Via bijscholing en cursussen werden specialisaties ingevoerd zoals een assistente voor diabetes, astma- inhalatie instructie, incontinentie voorlichting en kwaliteitszorg.

De apotheek werd in 2013 uitgeroepen tot Beste Calibris Leerbedrijf. Het juryrapport geeft aan dat ‘apotheek Barentsen de stagebegeleiding serieus neemt, waarbij ze verder kijken dan hun eigen apotheek’.

Ook wint Barentsen met de Pharmium apothekers de KNMP Zorginnovatieprijs met het project WijsGrijs. Hier worden deelnemende ouderen vanaf 65 jaar onderzocht op kwetsbaarheid. Hieruit volgt een integraal multidisciplinair advies met als doel om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

‘Klassiek gezien denken apothekers vanuit het geneesmiddel en huisartsen vanuit de aandoening. Wij willen mensgericht werken‘

Medicatie veiligheid

1 oktober 1957 werd Softenon als slaapmiddel, kalmerend middel, pijnstiller en voor zwangere vrouwen als middel tegen zwangerschapsbraken op de markt gebracht. Het middel bleek echter misvormingen in de ontwikkeling van embryo’s te veroorzaken. Dit geeft het belang van uitgebreide onderzoeken en proeven aan voordat een geneesmiddel op de markt komt.

Apotheek Barentsen controleert door medicatie bewaking op ongewenste combinaties van medicijnen. Samen met de huisarts wordt dan gekeken of de farmaceutische behandeling nog aan de meest recente inzichten voldoet. Uniek is dat Barentsen dat niet alleen doet als de patiënt in de apotheek is maar ook door geautomatiseerde continue proactieve screening.

Schermafbeelding 2020-09-15 om 11.49.44

‘Het personeel is vaak de belangrijkste factor bij het geven van goed advies‘

Speel mee met de quiz ‘Per Medicijn Wijzer’

100 jaar Apotheek Barentsen... Hoeveel weet jij hierover? Met het beantwoorden van de vragen in de quiz maak je kans op mooie prijzen.

Eerste prijs is een gloednieuwe tablet. Tweede prijs is een originele handbeschilderde apothekerspot. Derde prijs is het boek ‘Hoe word je 100?’.

prijzen-06

1e prijs

prijzen-08

2e prijs

prijzen-07

3e prijs