100 jaar Apotheek Barentsen - Deel 2 - De tweede generatie

Logistiek in de apotheek

In 2020 bestaat apotheek Barentsen 100 jaar. In 4 artikelen worden de vier generaties belicht. Deze keer de tweede generatie met A. Barentsen, geboren in 1920. In 1939 als hij net is begonnen aan zijn studie farmacie werd de mobilisatie van het Nederlandse leger afgekondigd (lichting 1924 tot en met 1939) en moest hij bij de geneeskundige troepen dienen. Dit tweede deel over de periode 1953 -2006 wordt afgesloten met quiz nr2, ‘Per Medicijn Wijzer’.

A. Barentsen de tweede generatie

A. Barentsen, de tweede generatie

In 2020 herdenken we ook het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we sindsdien weer 75 jaar in vrijheid leven. De oorlog is voor velen een verschrikkelijke tijd van angst en geweld geweest. Vaak met huivering wekkende herinneringen. Jaren van grote armoede, rantsoenen en voedsel op de bon.

Vanaf de zomer in 1942 moesten alle Nederlandse jonge mannen van 18 tot 35 jaar zich melden om in Duitsland te gaan werken. ‘Mij niet gezien’ zei Barentsen en hij dook onder in Jubbega. Na deze traumatische tijd hervatte hij na de bevrijding de studie farmacie en werd in 1953 de tweede generatie Barentsen apotheker in Drachten.

Modelapotheek

Drachten maakte in de wederopbouwjaren en na de komst van Philips (1950) en schouwburg De Lawei een snelle groei door van ca 10.000 naar 40.000 inwoners in 1980. Naast de toename van de bevolking veranderden ook de werkzaamheden in de apotheek van ambachtelijke artsenijbereidkunst steeds meer naar de distributie van door industrie vervaardigde geneesmiddelen.

Vanwege de groei verhuisde apotheek Barentsen in 1976 naar de rand van het centrum aan de Vogelzang 46. Op loopafstand bevond zich een van de eerste huisartsen groepspraktijk van Nederland. De nieuwe apotheek werd vooruitstrevend vormgegeven met korte looplijnen voor de distributie van medicijnen en aangemerkt door de beroepsorganisatie KNMP als modelapotheek.

‘Onze eerste computer kostte 40 duizend gulden en had 40MB opslagruimte.’

Assistentes in de apotheek

In die jaren was er veel verloop bij de apothekers assistentes. De voornamelijk jonge vrouwen stopten in de regel met werken voor het verzorgen van de kinderen. Het was ook in de tijd dat apothekers assistentes een vepleegstersschort of jasschort over hun kleding droegen en ‘meneer’ zeiden tegen de apotheker.

Bij apotheek Barentsen was het toen heel gewoon dat tijdens een avond of nachtdienst de assistentes in de apotheek sliepen en nog gekleed in hun pyjama of ochtendjas de patiënten aan de deur hielpen. APC poeders en aspirine tabletten waren hardlopers en de injectiespuit was van glas met naalden van staal die steeds na sterilisatie werden hergebruikt.

Alles in de apotheek werd handmatig gedaan. Etiketten en rekeningen schrijven, bewaring in kaartenbakken en de bestellingen werden telefonisch opgenomen. Modern was dan ook de komst van de typemachine voor de etiketten en later de intrede van de computer. Onze eerste computer is in de jaren 80 aangeschaft voor 40 duizend gulden met 40 MB opslagruimte.

Daarna is het automatiseringsproces van snellere computers met meer opslag nooit meer gestopt.

Assistentes in de apotheek

‘De injectiespuit was van glas met naalden van staal die steeds na sterilisatie werden hergebruikt’

Enkele markante ontwikkelingen van medicijnen

De huidige farmaceutische industrie bestaat nog maar betrekkelijk kort. Een belangrijke pionier is Bayer die in 1888 besloot om als kleurstoffen fabrikant ook geneesmiddelen te gaan maken. Tot die tijd werden werkzame stoffen uit planten geïsoleerd en konden ze nog niet scheikundig worden gemaakt.

  • 1804

    Morfine uit opium

  • 1820

    Kinine uit kinabast

  • 1844

    Lachgas (N20) inhalatie narcose

  • 1860

    Cocaïne uit coca bladeren (lokale anaesthetica verdoving)

  • 1888

    Bayer ontdekt phenacetin (wordt in het lichaam omgezet tot paracetamol)

  • 1894

    Diphtherie vaccin

  • 1899

    Aspirine (acetylsalicylzuur)

  • 1923

    De bekendste vaderlandse farmaceutische industrie (Organon uit Oss) haalde insuline uit alvleesklieren uit slachtafval.

  • 1924

    “Ovarnon’, gewonnen uit de eierstokken van paarden kwam op de markt. Dit middel bevat veel ‘oestrogeen’ dat werd gebruikt voor vruchtbaarheidsverhogende middelen en tegen overgangsklachten.

  • 1962

    De geboorte van de anticonceptiepil ‘Lyndiol’

‘We hadden een weegschaal waar mensen zich konden laten wegen voor 5 cent.’

‘Tijdens een avond of nachtdienst sliep je in de apotheek en hielp je de patiënt in je pyjama.’

Speel mee met de quiz ‘Per Medicijn Wijzer’

100 jaar Apotheek Barentsen... Hoeveel weet jij hierover? Met het beantwoorden van de vragen in de quiz maak je kans op mooie prijzen.

Eerste prijs is een gloednieuwe tablet. Tweede prijs is een originele handbeschilderde apothekerspot. Derde prijs is het boek ‘Hoe word je 100?’.

prijzen-06

1e prijs

prijzen-08

2e prijs

prijzen-07

3e prijs